Wat is karate?


Kumite

Kumite is het gevecht met een tegenstander. In dit geval heb je dus wel een tegenstander in tegenstelling tot Kihon en Kata. Kumite bestaat uit meerdere vormen. De bekendste vorm is de wedstrijdvorm, Jiyu Kumite. Hierbij ben je aan het “sparren” waarbij je bij je tegenstander moet proberen te scoren. De aanvallen mogen alleen gericht zijn op de buik (boven de band), op de rug en op het hoofd (de jeugd mag geen contact maken, senioren mogen licht toucheren op het hoofd). Karate-do is geen fullcontact discipline.

Bij het Jiyu Kumite worden diverse beschermingsmaterialen gebruikt zoals vuist-, voet- en scheenbeschermers, een bitje, een toque, etc.

Met Kumite kun je de snelheid van een aanval of verdediging trainen. Hierbij pas je de technieken in de praktijk toe die je bij Kihon hebt getraind. De aanvallen moeten gecontroleerd uitgevoerd worden en je mag de ander niet blesseren. Het is wel de bedoeling dat de techniek krachtig en goed wordt uitgevoerd.

Onder het onderdeel Kumite vallen ook vele andere partnervormen waarbij in een meer vast patroon wordt aangevallen en verdedigd. Tijdens de trainingen bij Budosport Heerlen komen al deze Kumite-vormen regelmatig aan bod.

Benieuwd? Hieronder hebben we een leuk filmpje gezet, die je een goed beeld geeft van het Jiyu Kumite.

Een filmpje van een Kumite-wedstrijd tijdens de World Combat games in 2013.

Andere Karate onderdelen

Kihon

Kata

Jutsu

Do

Wil jij je ook inschrijven voor de lessen Karate?

Inschrijven